Première documentaire 'Het verdriet van carnaval'

Jan Banning, Frank van Osch & Koninklijke Harmonie ‘s-Hertogenbosch
Woensdag 17 november 2021 - 20:00 uur

Datum: woensdag 17 november 2021
Tijd: 20:00 uur - tot sluitingstijd
Locatie: HAL8 - Brabanthallen

Kaarten bestellen

In de documentaire Het verdriet van carnaval gaat de Bossche filmmaker Frank van Osch op zoek naar de ziel van dit bijzondere volksfeest, bij markante en doorgewinterde Oeteldonkers en carnavalsvierders uit Groenlo en Tegelen. Een film over het leven, met een lach en een traan, zoals zich dat weerspiegelt in carnaval. In het jaar waarin het niet door kon gaan. Een film over het allermooiste volksfeest van het Zuiden, de pijn van het moeten missen en de hoop op betere tijden. De documentaire wordt vertoond mét live muziek welke speciaal voor de documentaire is geproduceerd en gespeeld door de Koninklijke Harmonie ‘s-Hertogenbosch.

Corona legt ons land lam. Ook Oeteldonk en het carnaval in 2021 ontkomen er niet aan. En daarmee is het niet-gebaande pad steeds duidelijker zichtbaar: in deze documentaire is het verdriet over het niet doorgaan een cruciaal ingrediënt, een ‘tegenkleur’ die contrasteert met de vrolijkheid van en het enthousiasme over het feest. Een tegenkleur die laat zien hoe corona ook dit stuk van ons leven danig in de war stuurt.  

In het project Het verdriet van carnaval gaan fotograaf Jan Banning en filmmaker Frank van Osch op zoek naar de ziel van de carnavalsvierder en zijn of haar verdriet om een feest wat niet doorging.

Zoals altijd in het werk van Van Osch kiezen ze ervoor de thematiek te onderzoeken, dicht op de huid van onze personages. Daarom portretteren ze een bonte stoet carnavalisten uit drie verschillende steden en dorpen, met fotografie en film. Het zijn stuk voor stuk markante mooie mensen die ze hebben gekozen, met gezichten die verraden dat ze het leven kennen.  

www.verdrietvancarnaval.nl 

Beeld: Jan Banning

Bekijk de video