Ongezien: Nieuw boek met tekeningen van Guus Ong

Kunstenaar Guus Ong bekend van het Grôôt Magistraol Oeteldonks Drieluik presenteerd het nieuwe boek: Ongezien. met Bossche zaken in het algemeen en Corona in het bijzonder met een knipoog.

Een schets van het Bossche leven in het algemeen en de afgelopen Corona-lente in het bijzonder. Dat is de rode draad in het nieuwe boek van tekenaar-cartoonist Guus Ong. De Corona-prenten en Bossche Kletsplaojkes hebben de geest van Guus Ong met elkaar gemeen.  Van Bossche beslommeringen tot grote wereldproblemen als het virus: ze zijn Ongezien.

Tekenaar en cartoonist

Cartoonist, tekenaar-illustrator en voormalig tekenleraar van het Bossche Jeroen Bosch College, Guus Ong (’s-Hertogenbosch 1949), heeft een imposante collectie tekeningen, schetsen en illustraties op zijn naam staan, die vaak onmiddellijk een glimlach van herkenning ontlokken, niet om het minst vanwege de soms confronterende levensspiegel die Ong aan zijn kijkers voorhoudt.

Corona

“Het coronavirus heeft in 2020 een zeer ingrijpende invloed op het dagelijkse leven van mensen, zélfs op Bosschenaren”, schrijft Frank Finkers in de inleiding. Dat is de aanzet voor het verschijnen van deze verzameling werken, schetsen en tekeningen, die Guus Ong met heel veel liefde gemaakt heeft. Om precies te zijn: 38 ‘corona-illustraties’, naast 49 andere, vaak humoristische Bossche schetsen en tekeningen die eerder op social media en in de Bossche Omroep zijn verschenen.

In het voorjaar 2020 werd Ong gevraagd voor de lokale televisiezender DTV, ten behoeve het programma’s ‘Kijk op Corona’ en  ‘Zomeren’ (producties van De Mediamannen) zijn tekenpen op te pakken en illustraties te maken over hoe het coronavirus het leven ingrijpend ontregelt. Guus Ong: “Die drijfveer, om iedere ochtend thuis, voorafgaand aan een uitzending van dat televisieprogramma een tekening aan te leveren en meteen en actueel, onder tijdsdruk dus, met de tekenpen te reageren op gesprekken en items over de gevolgen van corona in de maatschappij, dat was nieuw en dat vond ik erg spannend om te doen.’

(Glim)lach

In deze uitgave ervaren we onder meer hoe Ong aan de hand van dit thema met zijn kenmerkende en fascinerende tekentaal aan de slag is gegaan. We zien door zijn ogen hoe het venijnige virus Nederland aanvalt, maar we kijken en luisteren bijvoorbeeld ook naar een sprekende Bossche bol, die dat achterlijke coronagedoe vierkant, op z’n Bosch, eens flink op zijn nummer zet en tegen het virus snauwt: ’Oprotte gij!’ Hoe ernstig het virus, met al zijn nare gevolgen voor zijn slachtoffers ook is, Ong weet bij zijn publiek vaak een (glim)lach van herkenning op te roepen en daarmee de ernst van de zaak een klein beetje te relativeren.

Inspiratie

Ong maakt werk in de traditie van andere scherpe observators van het Bossche leven.  Opmerkelijk is dat Guus Ong, net als zijn inspirator Herman Moerkerk, dat doet in de stad van Jheronimus Bosch. De kunstenaars zijn te bescheiden om in één adem genoemd te willen worden met deze wereldberoemde  Bosschenaar.  Maar wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze op waarschijnlijk dezelfde plekken in de stad hun inspiratie opdeden en de Bossche mensen observeerden. Om ze vervolgens in scherpe karikaturen te schetsen.  Je kan er om lachen of om janken, maar het roept zeker emoties op. Dat vertelt ook Frank Finkers in zijn beschouwende inleiding.  ‘Ong laat zijn tekenaarspen op een heel eigen manier spreken. Dat doet hij naar hartenlust. Want wie lacht niet die de (Bossche) mens beziet?’

Verkrijgbaar

Ongezien kost 16,95 euro. Het boek wordt uitgegeven door Coopers&Co. Ongezien is o.a. verkrijgbaar bij het Oeteldonks Gemintemuzejum aan de Zuster van Orthenpoort.